Silvia började jobba direkt efter gymnasiet. När hon var 28 år utbildade hon sig till socionom. I 12 år har hon jobbat som socionom inom kommunal och privat verksamhet och nu senast inom civilsamhället. Yrket är förknippat med en del yrkesrelaterad stress och också med stor kostnadseffektiviteten, framför allt inom civilsamhället med minskade stadsbidrag.
Att bli uppsagd och vara modig
Under flera år har Silvia funderat på att sadla om till något annat. Hennes tankar har varit kopplade till: ”att byta bana kräver studier och jag har redan en universitetsexamen”, säger hon. Att hela familjens ekonomi påverkas vid studier har också under flera år hindrat henne att ta steget.
När Sylvia blev uppsagd var de första känslorna kopplade till uppsägningen: ”hur söker man jobb nu?” och ”jag har inte varit arbetslös sedan jag var 18 år”. En stor fråga var: ”hur ska jag hitta en hållbar framtid inom något annat yrke så att jag håller hela mitt yrkesverksamma liv?”, säger Silvia.
När hon fick kontakt med sin rådgivare hos Omstella kände hon endast till omställningsstödet lite löst i teorin. Och hon kände inte till Omstella. Vid första mötet med rådgivaren Katarina kände hon sig sedd och lyssnad på. Katarina presenterade innehållet i Omstellas ”verktygslåda” och var samtidigt tydlig med att dom tillsammans skulle hitta och använda sig av det som Silvia var intresserad av och fokusera på det.
Katarina utgick hela tiden från Silvias tankar och behov. Dom diskuterade vad Silvia ville utforska och hon landade att hon ville utforska spåret ”sadla om”. Under några inledande veckor utforskade dom och la upp en plan från möte till möte. I den processen landade Silvia i att hon skulle vilja utforska att ta sin hobby: att baka, till att bli hennes yrke.
Genom att utforska olika utbildningsspår, identifiera hur arbetsmarknadens framtidsutsikter såg ut inom yrket – och genom att processa, tänka själv och bolla med andra – tog hon sina första staplande steg mot att våga välja att byta bana mot sin hobby och dröm – konditor. ”Jag funderade mycket på vad är det jag vill och varför jag vill det” säger Silvia. ”Jag funderade också mycket på om jag var beredd att göra de uppoffringarna som krävs”. Eftersom det blir en stor omställning för hela familjen diskuterade hon det med alla i familjen.
Omställningssituationen
”Primärt var det den personliga kontakten med min rådgivare Katarina”, säger Silvia på frågan vad det var som hjälpte henne vidare. ”Att ha en specifik person som finns där för mig, en person som var tillgänglig både genom mejl, digitala och även fysiska träffar var precis det jag behövde” berättar hon. Hennes rådgivare var väldigt bra på att ta sig tid att lyssna in Silvia tankar, funderingar och känslor – hon lät henne också reflektera tillsammans i olika möten. ”Jag upplevde hela tiden att Katarina trodde på min förmåga och trodde på mina tankar om framtiden”, säger Silvia.
Silvia satte upp 3 mål för tiden med sitt omställningsstöd och sin närmaste framtid:
- Att utbilda sig
- Att hitta ett jobb.
- Kunna försörja sig helt på sin nya yrkesbana
Hon hittade en konditoriutbildning på Medborgarskolan som passade henne och denna kurs fick hon av Omstella. Under kursens gång jobbade hon och rådgivaren Katarina med tex LinkedIn för att Silvia skulle komma framåt i sitt jobbsökande samtidigt som utbildningen.
Bara 3 månader efter kursen fick Silvia en timanställning på ett konditori på ett hotell. I samband med den rekryteringsprocessen bad hon sin konditorilärare att vara referensperson. Hon passade då även på att säga att hon gärna skulle vara kursledare inom bakning om det fanns behov på skolan. Och inte så långt senare fick hon frågan om att hjälpa till på en kurs, så efter sommaren ska Silvia hålla i flera kurser på Medborgarskolan.
Framtiden
”Jag kan än så länge inte fullt försörja mig på min nya yrkesbana. Eftersom jag har ett behov av trygghet och är strukturerad så har jag gjort upp tydliga planer för hur jag ska ta mig framåt nu. Jag har också skapat en back-up plan att falla tillbaka på med min tidigare utbildning och mitt tidigare yrke, om det nya inte skulle fungera. – ”Men, jag har nått 2 av 3 mål redan nu!”, säger Silvia glatt.
Hon berättar också att hon har förstått att hon är modig som vågar göra den här resan. Hennes rådgivare har givit henne väldigt mycket stöttning.
Vad vill du ge för tips till andra personer som hamnar i samma situation?
Intervjun avslutas med ett tips till dig som blivit uppsagd:
”Uppsägningssituationen är en av de bästa sakerna som hänt mig. Nu lever jag min jobbdröm. Jag känner arbetsglädje och har roligt på jobbet”, säger Silvia.
”Det som jag vill skicka med andra i min situation är:
- Utforska vad det finns för stöd och möjligheter. Det ligger på dig att ta reda på det.
- Använd det du kan. Det finns mycket därute som kan föra dig framåt.
- Mitt omställningsstöd har varit helt avgörande för där jag befinner mig nu.
- Våga prova att formulera det du tänker och tycker. Fundera på varför. Processa det. Tänk långsiktigt.
- Våga testa. Det kan ge resultat som man inte vet om.
- Ta vara på möjligheten i situationen! Möjlighet till förändring”
”och slutligen, en stor eloge till min rådgivare Katarina! Verkligen en person på rätta stället! Vilken rekrytering.”